INNOVATE Festival 2019

Nieuwe energie

Door Christiaan Holland

De energietransitie is een van de belangrijkste vraagstukken van dit moment. We moeten met zijn allen van onze fossiele verslaving af want anders krijgen we nog hetere zomers en nog nattere perioden in het najaar en voorjaar en komt door de stijging van de zeespiegel ongeveer de helft van Nederland onder water te liggen.

De oplossing van het klimaatprobleem kan niet zonder innovaties. Met de bestaande technieken komen we er niet. Opslag van energie is daar een voorbeeld van. Prachtig die duurzame opwek met zonnepanelen en windmolens maar we willen ook energie gebruiken als de zon niet schijnt en er geen wind waait. Juist op het punt van opslag gebeurt er veel. Nieuwe batterijen van Elestor en Exergy, warmte-opslag met grote tanks in de grond van Ecovat, duurzame stroom voor festivals van Wattsun, allemaal innovatieve ontwikkelingen hier in de regio.

Met Innovate hebben we vanaf het begin veel werk gemaakt van het uitlichten en demonstreren van energie-innovaties. Bij de eerste editie werd het hele festival voorzien van stroom uit duurzame bronnen. Er stonden uitklapbare zonnepanelen, generatoren op basis van waterstof en een hele container vol met batterijen zoals die ook in de Tesla zitten. Bij de tweede editie hadden we een uitgebreid energieplein waar meer dan 15 verschillende innovatieve concepten (niet alleen opwek en opslag maar ook slimme distributie) werden gedemonstreerd. En bij de derde editie hadden we onder andere de Solar Voyager die op dit moment onderweg is naar Antarctica. Het is een zelfgemaakt voertuig op basis van hergebruikte materialen dat zelf energie opwekt en met kennis van onder meer Teijin tot stand is gekomen.

Benieuwd wat er dit jaar allemaal te zien is? Kom dan naar de INNOVATE EXPERIENCE op 6 oktober en bekijk wat onze visie is op een duurzame toekomst.

Christiaan Holland

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.